Ukoliko često kucate tekstove u Vordu, sigurno ste barem jednom imali potrebu da prebacite ćirilični tekst na latinicu ili da, tekst otkucan na latinici, prevedete u ćirilicu.

Da biste lako i brzo preslovili tekst, potrebno je da instalirate odgovarajući plugin ili makro, kako biste jednim klikom mogli da izvršite željenu konverziju. U nastavku teksta vam donosimo nekoliko različitih opcija koje možete upotrebiti.

Programi koje prikazujemo u nastavku testirani su na svim verzijama Microsoft Word-a: 2007, 2010, 2013, 2016 i 2019, ukoliko koriste Windows operativni sistem.

Za konverziju teksta u Vordu na MacOS-u, pogledajte ovo uputstvo.

Najbolji program za konverziju teksta u Vordu

Najjednostavniji program za instaliranje je Korektor Milutina Smiljanića. Nakon klasične instalacije programa (Next -> Next -> Finish), Word će na kartici Review (Redigovanje u srpskom prevodu), dobiti dve nove ikonice, Ћирилица i Latinica.

Изглед након инсталације Коректора
Nove opcije nakon instaliranja Korektora

Klikom na neku od ovih ikonica, pojaviće se padajući meni gde treba izabrati Lat -> Ћир. Time ćete pokrenuti konverziju celog dokumenta ili samo označenog dela, pri čemu formatiranje teksta ostaje nepromenjeno.

Prebacivanje sa latinice na ćirilicu obavlja se prilično brzo, čak i za dokumente sa velikim brojem stranica. Međutim, ono što moramo da zamerimo je preslovljavanje reči sa slovima nj i dž, tako da, ukoliko u tekstu pominjete Tanjug, injekciju ili reč nadživeti, ove reči morate da ispravite ručno.

Pored konverzije između latinice i ćirilice, ovaj programski dodatak može da uradi i proveru pravopisa (spellcheck), podelu reči na slogove kao i ispravljanje ćelave latinice. Ove opcije mogu da posebno koriste urednicima koji rade pripremu tekstova za štampu.

Korektor možete skinuti direktno sa ovog linka.

Najjednostavnije prebacivanje između ćirilice i latinice

Ukoliko vam je potrebno da jednim klikom prebacujete latinicu na ćirilicu i obrnuto, savetujemo da instalirate Cir Latin dodatak Miloša Đekića.

Nakon kraće instalacije, Vord će pod karticom Add-ins (Programski dodaci) dobiti dva nova tastera - Convert to Cyrillic i Convert to Latin. Sve što dalje treba da uradite je da označite željeni tekst i kliknite na prvo dugme za prebacivanje na ćirilicu odnosno drugo dugme ukoliko tekst želite na latinici.

Nažalost, ni ovaj program se ne snalazi najbolje sa slovima nj i dž pa savetujemo da tekst proverite još jednom nakon konverzije.

Cir Latin додатак за Word
Opcije koje dodaje Cir Latin dodatak

Cir Latin dodatak preuzmite klikom na sledeći link.

YuCirLat '08 - makro za konverziju, bez instaliranja programa

Ako ne želite da instalirate dodatne programe samo da biste imali ćirilično-latiničnu konverziju, onda su makroi najlakše rešenje za vas. Makroi su mali programi, koji se izvršavaju direktno u Vordu i koji vam olakšavaju i ubrzavaju rad sa dokumentom.

Jedan od takvih makroa je i YuCirLat '08, autora Milana Bereševa. Ovaj makro je modernija verzija nekadašnjeg makroa „Yu Konverzije by Vracko”, nastalog davne 1997-me godine.

Nakon njegovog dodavanja u Vord, dobićete opciju konverzija između raznih kodnih rasporeda kao i mogućnost da lako promenite jezik teksta u okviru samog dokumenta što je veoma bitno ukoliko želite da koriste ugrađene opcije za proveru pravopisa i rad sa srpskim jezikom.

YuCirLat макро за Word
Izgled makroa nakon pokretanja

Da biste uspešno dodali ovaj makro u vašu Vord instalaciju, potrebno je da dozvolite izvršavanje makroa i, zavisno od podešavanja vašeg sistema, snizite nivo bezbednosnih podešavanja.

Detaljna uputstva za instalaciju i upotrebu pronaći ćete u YuCirLat '08 dokumentu, koji ujedno sadrži i instalaciju ovog makroa.