Za razliku od ćirilično-latiničnih konvertora za Word, kad je reč o konverziji teksta unutar Excel-a, opcije su znatno sužene. Na ovoj stranici vam donosimo oba trenutno dostupna dodatka koja će vam omogućiti da preslovite ćirilicu u latinicu unutar ovog programa.

Podržane su sve verzije Microsoft Excel-a: Excel 2007, Excel 2010, Excel 2013, Excel 2016, i najnoviji Excel 2019.

Najpreciznije prebacivanje sa latinice na ćirilicu

Najlakše prevođenje latinice u ćirilicu i obrnuto unutar Eksela možete dobiti instaliranjem Latinično-ćiriličnog konvertora Nebojše Vučinića. Ovaj desktop program koji omogućava konverziju teksta, u sebi krije dodatnu opciju za instaliranje dodatka za Eksel:

Инсталирање додатка за Ексел
Latinično-ćirilični konvertor

Nakon što izaberete odgovarajuću opciju zavisno od verzije Eksela koju koristite i nakon završenog procesa instalacije, Eksel će u okviru kartice Add-ins (Programski dodaci) dobiti dodatno dugme - Konvertor teksta. Odabirom željenih ćelija i klikom na ovo dugme, Konvertor će automatski prepoznati željeni smer prevođenje i izvršiti preslovljavanje.

Изглед након инсталације Конвертора
Nova opcija nakon instaliranja Konvertora

Za svaku pohvalu je činjenica da ovaj konvertor ume da se lepo izbori sa digrafima kod konverzije u ćirilicu tako da više nema „ињекција” i „наџивљавања”. Jedino na šta treba obratiti pažnju je da će pojedine reči unutar iste ćelije izgubiti svoje formatiranje nakon konverzije ukoliko se njihovo formatiranje razlikuje u odnosu na ostatak ćelije.

Konvertor možete preuzeti sa zvaničnog sajta autora.

YuConvNet za Eksel

Nešto lakša opcija za instaliranje je YuConvNet.Excel - jedan od prvih konvertora kodnih rasporeda, čiji je autor Miloš Babović. Posle klasične instalacije, u Ekselu će se pojaviti nova kartica sa tri dodatne opcije - Ћирилица, Latinica i O programu.

Dalje korišćenje je veoma jednostavno - potrebno je samo da obeležite (selektujete) željene ćelije i pritisnete jednu od željenih opcija za konverziju. Nakon što dodatak završi svoje, savetujemo da ručno proverite tekst zato što se pojedine reči koje sadrže slova nj i dž ne prevode kako treba.

Трака алата YuConvNet додатка
Opcije koje dodaje YuConvNet

Ovaj dodatak možete skinuti sa sledećeg linka.